Du er her

CW & Camping

Primære faneblade

OZ8CWs billede
Indsendt af OZ8CW den ons, 02/08/2023 - 21:25

Kære alle

Jeg ville lige dele min oplevelse fra denne sommer med jer.

Jeg plejer altid at have mine cykler med når vi er på campign ferie men i år drillede et brækket kraveben så jeg snuppede mit portable grej med i stedet for.

Og det blev faktisk rigtigt sjovt for jeg havde taget 3 forskellige antennetyper med.

En mobil antenne som kan afstemmes på alle bånd men den virkede ikke -  Der skete intet på rbn når jeg kaldte cq.

Så havde jeg en random length endfeed med på ca 20 mtr og en balun 1-9 men den opsamlede støj så man intet kunne høre og rbn kunne næsten heller ikke høre mig.

og det værste var at den fyldte flere pladser og alle kigge når jeg begyndte at kravle i træer etc for at hænge den op.

Men min hjemmestrikkede vertikale 1/4 bølgelængde med spole i bunden virkede simpelthen helt perfekt.

Jeg bruger denne glasfiber medstang fra biltema varenummer 45-953 6mtr og den koster 125 kr

Der er øje i toppen så der sætter jeg en stump ledning fast på 1/4 bølgelængde til 30 mtr og ca 1 meter fra bunden vinkler jeg det sidste ledning rundt til en spole om selve glasfiberpinden.

På med et swr meter eller en analyzer og tilpas spolen så du får resonans. 

Når 30 mtr virker så lodder jeg en stump ledning på og laver spolen længere så der kommer resonans på 40 mtr også.

Jeg har 3 radialer på til 30 mtr og 3 stks til 40 mtr og de er også 1/4 bølgelængde lange. og dem sætter jeg på også 1 meter over jorden for så virker de "næsten" som eleverede radialer.

 

Det fede ved den antenne er at man næsten ikke kan se den når jeg har sat den ved siden af campignvognen. Det har xyl det godt med og det tror jeg også de andre campign gæster har for absolut ingen kommenterede eller var nysgerrig - så de har nok ikke opdaget den.

Jeg har sådan en lille "raket stativ" fra Thansen til 50 kr som jeg lige stikker i jorden og så kan den 6 mtr lange glasfiber pind sagtens stå selv.

Det tager under 5 minutter at sætte den op inklusiv at rulle radialer ud og det betyder at man faktisk får lyst til at kører radi selvom man måske kun har en lille time inden andre aktiviteter trænger sig på.

Der var slet ingen tvivl om at det var den bedste antenne for den opsamlede ingen støj og RBN gav nogle rigtigt fine rapporter på 40 mtr.

Jeg var så uheldig at mit udtag til 30 mtr knækkede af så jeg kunne kun køre 40 mtr men der var også rigeligt at snakke med så det gik fint.

Mit portable setup er en KX3 med en KXPA100 som er monteret i en kuffert så jeg kan rigge stationen til på under 2 minutter.

Der skal bare et antenne kabel på og noget 12 volt og så er den klar til hygge.

I kufferten har jeg en raspberry som jeg bruger til log og som kan taste min keyer så jeg kan kører contest og flora fauna hvis jeg får lyst til det.

Her sidder jeg en aften i campignvognen imens regnen siler ned og xyl sidder og maler nogle flotte malerier.

En rigtig CW campist med en begali traveller på låret og gode venner i ørerne og et sagligt smil på læberne.

Det der er rigtig afslapningsferie

Jeg håber jeg har inspireret nogle af jer til at gå i biltema og købe en medestang ...Det vil i ikke fortryde og i vil blive overraskede over hvad 70 watt og 6 mtr ledning kan udrette.

Samtidigt håber jeg også at jeg har givet jer et trick til hvordan i kan være i luften og ikke skræmme hverken XYL eller andre væk pga af en eller anden stor antenne.

og endeligt så er det en hel fantastisk hygge og afslapning når man er på campign ferie som "ældre" hvor ungerne forlængst er fløjet fra reden, og der er plads til at nyde hver sin hobby som en del af ferien.

Jeg er overbevist om at det er en fast bestanddel af mine kommende campign ferier ;o)

ps ... Er allerede igang med at udvikle version 2 af den antenne hvor jeg bruger 2 af de medestænger og dermed får lidt ekstra højde og lidt andre fordele - mere om det senere ..

 

Rate: 
Average: 5 (2 votes)

Fin beretning Hjalmar. Dejligt at du fortæller om det, at tingene kan laves simple - og samtidig virke. Fint med sammenligning af de 3 antenner. Glæder mig til at høre mere

OZ8AE Jørgen

Tak for fin inspiration!

Jeg har en 9m medestang hvor jeg har lavet en 20M GP men jeg har også nogle af de omtalte Biltema-stænger og de skal helt klart i sving!

Jeg har lige være på Djurs - børnebørneferie uden radio - og skal til Bornholm om et par uger, der kommer nok nogle radioer med! Så må jeg se hvor meget mere antenne jeg får lavet inden da . .

73 de Lars OZ1CJX

Hej jalmer fin beratning . jeg kørte med tilsvarene opsætning .sidste sommer fra Italien det kørte også godt. Jeg ved du har løst udfordringen med at fålænge din 6 meter pisk vil du fortælle os alle lidt om det ?

 

Sider