Du er her

BUG Magnetic Prestige Chrome Black Base

Primære faneblade

1 post / 0 new
BUG Magnetic Prestige Chrome Black Base

Jeg skal altid lige finde I1QOD's hjemmeside, når jeg skal se hvad min nye bug hedder, for jeg kan aldrig huske navnet, men nu står det i emnefeltet.

Endelig modtog jeg nøglen efter laaaang tids venten. Det var nu forventet med lang ventetid, da min forgående nøgle fra I1QOD (Alberto Frattini) også tog meget lang tid om at blive fremstillet, medmindre man synes at 1 år+ ikke er lang tid selvfølgelig... :)

Men nøglen var hele ventetiden værd.

Den var meget flot pakket ned, og man kunne have sparket bold med pakken, uden nøglen ville tage skade af det, så altså et dejligt førstehåndsindtryk.

Prestige nøglen er stor, når man får den pakket ud, og den står der på borden foran en. Den er både lidt længere, og bredere, samt højere end en typisk Vibroplex bug. Vægten er på 2,4kg og den kan indstilles til at køre CW i speed 14 - 46wpm. Den bredeste range der findes på en bug overhovedet.

Nøglen var samlet, på nær fingerstykkerne, samt de to lodder til pendulet. Derfor var man hurtigt klar med nøglen ved radioen. Det viste sig hurtigt, at nøglen på ingen måde er justeret inden afsendelse. Den kunne på ingen måde benyttes som den var. 

Jeg har efterhånden stillet mine 2 Vibroplex bugs en del gange, og da Alberto's bug er lavet efter samme princip, gik jeg i gang efter samme fremgangsmåde, som med disse. Eneste lille forskel, er at Alberto's nøgle benytter magneter i stedet for fjedre, og er forsynet med en ekstra tredje magnet, som har en dæmpende virkning på selve pendulet, når dette er sat i svingning. Med disse magneter måtte jeg senere prøve mig frem.

Det tog vel omkring 3 kvarters justeren, før jeg kunne frembringe læsbar CW på nøglen. Jeg havde monteret et langt fingerstykke på stregsiden, og et kort fingerstykke på priksiden (der medfulgte 2 lange fingerstykker, men med det korte var nøglen mere som mine Vibroplex jeg kender i forvejen), samt begge medfølgende lodder, hvoraf det ene er lidt større end det andet.

Jeg justerede nok 3 kvarter mere, og fik sat nøglen til at sende med ca 21 wpm, som jeg tænkte passede med den hastighed jeg kan sende fornuftige og ensartede streger med.

Herefter øvede jeg en masse tekst fra en bog på nettet, selvfølgelig off-line.

Jeg synes det lød OK, og fik lagt en video ud på vores Slack, til offentlig kritik.

Og da det ikke ligefrem haglede ned med kritik, tænkte jeg det var OK at teste nøglen on-air.

Men men men...., så fik jeg pludseligt et nyt problem, nemlig "scratching" eller "prel" fra mine prikker. Et fænomen man kan læse en masse om på nettet, der går ud på at når pendulet rammer kontakten og skal lave en prik, så slutter og åbner kontakten 7-8 gange i løbet af det første brøkdel af et milisekund, før kontakten sluttes helt og endeligt i den tid prikken varer. Og får man ikke sluppet prikkontakten på det rigtige tidspunkt, kan man mindsandten også risikere at opleve "prel" når kontakten åbner igen. Det er til at blive ALDELES VANVITTIG af at høre på. Og det er MAX frustrerende, når man lige har hørt bug'en kører fejlfrit off-air. Og det er vel at mærke med den samme sidetone-giver sat til.

Først tænkte jeg det måske var fordi jeg havde HF ind i min radio. For en helt ny bug laver da vel ikke "prel".....? Jeg havde godt nok haft den samme udfordring med mine Vibroplex nøgler, og forsynet disse med kondensatorer og skum klemt fast i kontaktfjederen (også et trick man kan læse om på nettet). Men OK, en 50 år gammel bug, med 50 år gamle kontakter, det forstår man måske...., men en helt ny bug....?

Så derfor tænkte jeg RF på min nøgleindgang. Jeg prøvede derfor at skrue effekten ned til kun 5W sendeeffekt, men jeg havde nøjagtig det samme "prel", så RF kunne det vel ikke være...

Så spurgte jeg i vores gode Slack gruppe, og der kom med det samme gode forslag frem, fra mine fantastiske medgnister. Prøv ikke at køre QSK, og prøv med kondensator. Begge dele blev testet, og begge dele fungerede til dels også. Til dels, fordi det var stadig ikke så godt som når jeg kørte off-air.

Så jeg måtte lige kigge lidt mere på nettet igen, og fandt så en rigtig god tråd om emnet.

Den bedste kur er simpelthen justering. Som flere nævnte, så burde der ikke være behov for kondensatorer, som i øvrigt ændrer karakeristik og timing på dine prikker også. At nøglen så skal justeres bedre når den er on-air, i forhold til off-air, forstår jeg stadig ikke helt, men jeg tror det har lidt med det Hjalmar engang talte om med wetting current, og den ganske lille spænding der ligger over nøgleindgangen. Den ændrer åbenbart karakteristik, når radioen ikke skal sende, og afgiver derfor bedre lyd i højttaleren. Det må være noget i den stil.

Men OK, jeg fik pillet alt af igen, og har nu justeret nøglen, og fandt faktisk ud af, at jeg ved hjælp af den 3. magnet på nøglen (den der påvirker pendulet når det svinger), kunne justere mit "prel" næsten væk. Den sidste lille smule, fandt jeg ud af var relateret til operatøren. Altså mig. Når jeg gjorde mig umage, og gav nøglen det eksakte tryk på fingerstykkerne, så sendte den faktisk perfekte prikker....!

 

Nå, det var en lang smøre om justering af min Bug Magnetic Prestige Chrome Black Base nøgle fra Alberto Frattini.

På et tidspunkt må jeg lige få krydret indlægget med lidt fotos af dyret.

 

NB: Hvis nogen mangler et rigtig godt tip til at indøve den rigtige timing med en bug, så har jeg fornyligt fundet følgende side:

https://www.lz3ny.info/generator.htm#

Så lægger jeg min favorit teksk ind, sætter volumen på anlægget netop så jeg kan høre det udenom lyden af min egen CW i mine hovedtelefoner, og så sender jeg synkront i samme speed som det jeg hører. Jeg får derved banket den rigtige rytme ind, både med tegn, samt mellemrum mellem disse, og ordene.

Dejlig opdagelse, og noget man jo selvfølgelig kan gøre brug af med enhver nøgle, selvom det måske er mest nødvendigt at træne dette med bug, gårdpumpe eller sideswiper.

 

 

Rate: 
Average: 5 (1 vote)