Du er her

QTH i Spanien

Primære faneblade

3 posts / 0 new
Seneste indlæg
QTH i Spanien

Som en del af jer allerede ved, så har jeg siden starten af januar måned, været bosat i Spanien, med familien, bestående af min hustru Rikke, og vores to børn, Jacob og Josefine.

Hele øvelsen med at flytte til Spanien, har været et ønske der går flere år tilbage, og været et samtaleemne ved mange aftenmåltider hjemme i Danmark. Ønsket var fra min side af, at vores omtalte børn, blev bedre til det spanske. Selv har jeg spansk blod i årerne gennem min far, der kom til Danmark efter at have mødt min mor i Schweiz. Han lærte mig spansk ved at tale det til mig derhjemme, og jeg har givet det videre til mine børn, ved at gøre det samme som han gjorde.

Nu er det bare lidt vanskeligt at give et sprog videre i flere generationer i et fremmed land, som Danmark jo er, lige i den forbindelse. Et sprog udvikler sig jo løbende, og skal sproget være dynamisk og nutidigt, så kræver det nok at man på et tidspunkt giver det en saltvandsindsprøjtning i moderlandet. Og det var så det tiden var inde til nu. Både Rikke og jeg tog et halvt års orlov fra arbejde, og ungerne fik lov at fortsætte deres skolegang i Spanien.

Nu er halvdelen af tiden hernede gået. 3 måneder i alt. Og hvordan går det så? Jo altså, Rikke og jeg har det glimrende, for vi skal ikke lave andet end at slappe af, og nyde hinanden, den gode mad og det gode vejr hernede. Men for børnene er det jo hverdag som derhjemme, med skole hver dag fra 9 til 14. Og så er det jo ikke engang bare hverdag med almindelig skolegang, det er jo på et andet sprog. Jeg har godt nok talt spansk med børnene fra de blev født, og gudskelov for det, men een ting er det daglige talte sprog, en anden at skulle til at sidde med grammatik og bøje verber i alle deres mange versioner og afvigelser på spansk. Jo, for børnene har det været en stor omvæltning, og stor udfordring at komme ned og opleve livet og skolegangen her. De har også en del flere lektier for hernede. Der er i snit lektier til et par timer hver dag efter skole. Men da vi har god tid hernede, så sidder jeg ofte og hjælper dem, hvis der er noget sprogligt der driller, og Rikke hjælper når det er matematikken der ikke går op.

Alt i alt har vi rigtig meget ud af vores ophold, og her efter de første 3 måneder, kan man allerede mærke at børnene er blevet mere sikre i det spanske, og har fået udvidet deres ordforråd.

Nu skal det hele jo ikke gå op i sprog og lektier. Der skal også være lidt tid til hobby! Radio!

Og som en del af jer allerede har hørt mig berette om, så er reglerne her i Spanien noget anderledes end derhjemme. Nu betyder det ikke så meget for jer af jer der tager et smut til Spanien på ferie. I tager bare jeres grej med herned, og kalder så med EA/ foran jeres eget call, og skal det være mere præcist, kan I kalde med EA1/, EA2, EA3...., osv. Så hvis I fx er i Nordspanien, så er det med EA/1, og er I i Barcelona, så er det EA3/, den slags kan man jo Google sig til.

Men, hvis man først er flyttet til landet, så er der andre regler der gælder. Med en adresse hernede, er der krav om man anskaffer et spansk call før man er aktiv i æteren. Et spansk call ansøger man om ved telemyndighederne hernede, og de skal se det danske radioamatørbevis, samt et separat HAREC bevis, som kan rekvireres pr. mail ved myndighederne i DK. Herefter skal der betales et gebyr på 114 Euro, hvilket til gengæld sikrer dig dit call resten af livet. Man får tildelt et call efter bopæls, samt udstedelsesrækkefølge. Jeg fik EA7 som præfiks gældende i Granada som er den provins vi bor i, og BDP som suffix som var det nummer i rækken der tilfaldt mig. Egentlig ikke et dårligt call i CW sammenhæng. Jeg synes det har en god melodi, som jeg nu allerede har vænnet mig til.

Men een ting er ens call, og at det er registreret ved telemyndighederne. En anden er ens udstyr og antenner. Hjemme i Danmark er der selvfølgelig også regler der skal følges, men de kan altså ikke direkte oversættes til spanske forhold. Her i Spanien skelner man mellem et mobil-setup, og en fast installation. Har man et mobil-setup, så er der ingen ko på isen. Man kan køre som man har lyst til, og med de antenner man vil. Dog husk at se på bånd og max-effekter i EA land.

Men har man derimod planer om en fast installation, så er det en anden sag. Har man nu fx en større station med en antenne der er monteret på huset, så kræver det man først har beskrevet ens ønske, gerne med tegninger, og indsendt det til telemyndighederne. Når der er grønt lys fra dem, så har du en periode til at færdiggøre installationen. Denne skal så godkendes af en uddannet tekniker, som skriver under på at installationen er opsat på forsvarlig vis. Med denne godkendelse, afsluttes ens ansøgning, og telemyndighederne har nu en beskrivelse af dit udstyr. Herunder radio, PSU, antenner og lign. Skifter du noget af dit udstyr ud, så skal disse oplysninger indsendes til telemyndighederne, så de altid ved hvad din installation består af.

Af samme grund kører jeg også kun et mobil-setup her fra vores lejlighed i Almuñécar. Min windom antenne står på et fotostativ samt medestang, og min dublet antenne er sat op udelukkende ved hjælp af plastikstrips. Sådan klarer man den. Radioen jeg har med, er min Icom IC-705, og jeg har selvfølgelig ikke mikrofon med til den. Jeg har min Begali Traveler med, og min Junker håndnøgle.

På grund af de mange udfordringer med anskaffelse af spansk call, og den lange tid det har taget, så har jeg faktisk ikke fået kørt radio i 3 måneder. Samtidig har jeg heller ikke fået øvet CW off air heller, og det er faktisk første gang jeg har holdt fuldstændig pause med CW, siden jeg startede den første januar 2019. Og, det skal lige siges, det kan ikke anbefales med sådan en pause. Nu er jeg så småt begyndt igen, og selvfølgelig med mit EA7BDP call, at køre lidt radio igen. På grund af alt det rust der nu skal bankes af, så har jeg sat min Junker håndnøgle i radioen, og på den måde føler jeg at det er et mere naturligt tempo jeg kører i. Og mon så ikke jeg langsomt kommer op i tempo igen. Det håber jeg.

I skal alle have mange tak for opbakning på Slack, og jeg er ked af jeg ikke har været mere på Jitsi onsdagsmøder. Tidspunktet er lidt skidt hernede, for vi spiser som de øvrige Spaniere, vores aftensmad ved netop 20 tiden, og børnene skal jo heller ikke for sent i seng, da de har skole dagen efter. Men jeg vil da lige se om det ikke alligevel kan lykkes at mødes med jer en gang eller to mere, mens vi er hernede. Tak også til Jørgen for de mange telefonsamtaler og mails, og til Nils for telefonsamtalen sidst.

Og så håber jeg på I vil lægge mit nye call i Hamalert, så vi har bedre mulighed for at fange hinanden. Jeg skal nok holde øje med jer også :)

73 de EA7BDP (OZ1SPS)

Rate: 
Average: 5 (2 votes)

Spændende Sebastian - nu sætter jeg endnu større pris på min stealth gelænder antenne på altanen, og det faktum at jeg kan udskifte min radio uden at spørge hverken en YL/XYL eller myndigheder.

jeg har lagt dit Call i HamAlert

Der er kommet ny antenne på kiwi modtageren, den kører på den Windom der senere er tiltænkt Flexradioen, så du kan jo altid checke om du kan høre dig selv på den.    oz1bfm.proxy.kiwisdr.com:8073

73 de OZ1BFM

Rate: 
Average: 5 (1 vote)

Mange tak Henrik.

Ja, det virker som om myndighederne hernede ser os lidt som et unødvendigt irritationsmoment, som de ikke kan afskaffe, men forsøger at genere så meget, så amatørerne giver op. Det kan de dog ikke selv bekræfte. De siger de er der for at hjælpe os…. Hmm, ja OK…

Den modtager af din skal jeg lige have prøvet af senere i dag….! Med mig i HamAlert, hører du nok hvornår… :)

Rate: 
No votes yet

73 de OZ1SPS

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer