Du er her

"key-clicks" og "rise and fall" forklaret....

Primære faneblade

5 posts / 0 new
Seneste indlæg
"key-clicks" og "rise and fall" forklaret....

Jeg var i gang med at søge efter nogle justeringer af min CW på radioen, da jeg faldt over dette korte blog-indlæg, der på en kort og fin måde forklarer "clicks" på CW. Hvad det er, hvorfor det opstår, og hvordan man forhindrer det.

 

https://www.johndcook.com/blog/2022/03/29/partition-of-unity/

 

 

enjoy... 

Rate: 
No votes yet

Clicks kan være både på sendesiden og på modtage siden.

Jeg syntes det er en fin artikel du har fundet og der er stor forskel på om man kører med 2 ms eller 10 ms i risetime som det hedder i de fleste menuer. Dette især når det går rigtigt stærkt - Der skal man helst ikke lytte til en "firkant" ..Min erfaring er dog at det ikke har den store betydning på sendesiden.

Det er mindst lige så vigtigt at kigge på modtage siden da det er min erfaring at clicks ofte skal findes i ens egen modtage del. 

Dette lige fra valg af NR og NB indstillinger til passband filter og især i AF delen og oftest i selve den højtaler man anvender.

Dette er rigtigt nemt at teste  - næste gang i hører en med clcks så prøv at bruge lidt tid på justering af modtager - prøv at tage en anden højtaler eller andre høretelefoner - så vil i se at det langt de fleste gange kan fjernes.

Dette tror jeg skyldes at langt de fleste sendere i dag er fabriksfremstillet og dermed ikke har et eller andet der laver clicks ;o)

Sebastian - FEDT at du bringer det på bane for der er en verden til forskel at lytte på en blød behagelig tone og på en firkant med clicks etc ...

Hjalmar

Rate: 
No votes yet

Ja, en blød tone er bare lækker at lytte til
https://www.youtube.com/watch?v=kJeLdyinFyk

Jeg skal ihvertfald prøve at bygge en Twin-T code-practice oscillator sammen med en K3NG Keyer en dag. https://www.youtube.com/watch?v=JgnChwBLyj4

Rate: 
No votes yet

2 dah, 3 dit og så det samme spejlvendt
OZ6ADL, Nils T

Som John skriver til sidst

> makes no audible difference to the desired signal but greatly reduces unwanted effects. 

Shaping er mere for at fylde mindre på båndet, altså ikke lave "splatter" hen over andre. 

Se side 114 (afsnit 5.12 Key-shaping circuit) af https://qrp-labs.com/images/qcxp/manual110.pdf 
 

Rate: 
No votes yet

Christen Fihl

Nemlig. Kigger man på CW signaler på en modtager med et vandfaldsdisplay, så kan man uden at lytte, identificere de stationer der har “click”. 
De er kendetegnet ved, at de ved start og stop af et tegn, har nogle spidser der breder sig til begge sider fra den lodrette streg der udgøres af selve CW signalet.  Clicks er genereret i senderen, men med en god modtager, som har filtre der kan justeres tæt omkring CW signalet (uden at generere ringning) kan man selvfølgelig filtrere det værste væk. Men det ændrer ikke på at clicks’ene er derude i æteren, og er til gene for de, der ikke kan filtrere dem bort.

Og konstruktionsbeskrivelserne til QCX og QDX radioerne fra Hans Summers er virkelig god læsning. QCX radioen har shaping af Tx signalet hvilket QDX ikke har. Et sted i QDX beskrivelsen advares der derfor om, at den vil generere clicks hvis man vha. FLDIGI eller lignende program, bruger den til afsendelse af “keyboard CW”

73 og HNY til alle

 

Rate: 
Average: 5 (1 vote)
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer