Du er her

CW afsendt med tastatur....

Primære faneblade

OZ1SPSs billede
Indsendt af OZ1SPS den tor, 08/12/2022 - 12:12

Hej med jer...

I går havde vi Jitsi-møde, hvor hovedpunktet, som udnævnt af Hjalmar, var min nylige brug af keyboard til afsendelse af CW :)

Så af hensyn til dem som ikke kunne deltage, vil jeg beskrive mine oplevelser her.

Det var mest min nysgerrighed over muligheden for at forbinde et PS/2 tastatur direkte til min nyerhvervede Begali CW Machine, som fik mig til eksperimentere lidt. Og da det så ud til at fungere lige ud af boksen, gav jeg det et skud i en QSO med Hjalmar, hvor jeg gradvist skruede op for sendehastigheden, så jeg til sidst havde keyeren stående på 50 wpm.

Først for fremmest, så skal det siges jeg udmærket godt ved at det at bruge keyboard til CW, ikke er nyt. Som Hjalmar sagde på mødet i går, så bruger stort set alle seriøse contestere keyboard i deres contester, og kun lejlighedsvis nøglen til nødbrug.

Jeg var meget positivt overrasket over hvad tastaturet gjorde ved min CW. Selvfølgelig blev min afsendelse helt perfekt, den skulle jeg jo ikke længere selv nøgle, men blev klaret af keyeren. Men min modtagelse blev skarpere. Det var som om der blev taget et stort åg af mine skuldre, da jeg havde en opgave mindre. Så når Hjalmar sendte til mig, så blev jeg helt automatisk mere fokuseret på modtagelsen. Og selvom han sendte speed 45 wpm til mig, havde jeg ikke svært ved at forstå ham. Og jeg svarede ham som jeg ville skrive en helt almindelig e-mail på computeren, og keyeren lavede resten af arbejdet.

Det som afsendelsen med keyboard gjorde var virkelig at skærpe mine sanser overfor modtagelse af CW, og det tror jeg er et rigtig godt supplement til den øvrige træning i CW.

Jeg tror også at træningen med keyboard tilføjer en portion selvtillid, og påvirker ens selvsikkerhed. Hvis man med keyboard kan vænne sig til at køre et højere tempo i QSO, så tror jeg det er en nemmere opgave at træne sin afsendelse med nøgle op senere, da lytningen og selvsikkerheden er på plads.

Jeg tror ikke Hjalmar sagde det 100%, og jeg kan heller ikke sige det med sikkerhed, men jeg tror faktisk også, at det var en god øvelse for Hjalmar. Han nævnte nemlig at det var en udfordring at skulle modtage helt perfekt CW med helt korrekte mellemrum mellem såvel tegn som ord. Det har, som han sagde, en tendens til at føles hurtigere end den egentlige hastighed (eller også vidste han ikke at jeg faktisk sendte speed 50 wpm til ham hi hi). Men lige pludselig har Hjalmar en værdig træningspartner i os nyere Gnister også, da vi kan hæve hans niveau også, ved at presse hans modtagelse og afsendelse til måske nye niveauer. Du må rette mig her Hjalmar, hvis du mener det er ukorrekt.

Den største ulempe ved tastaturet er jo helt åbenlyst at man ikke får trænet afsendelse. Dette er jo vigtigt, med mindre man har tænkt sig udelukkende at køre keyboard. Med keyboardet skal man være opmærksom på man isolerer sig til lytning, ligesom man isolerer sig til afsendelse når man off-air nøgler fra en bog. Det skal man jo så bare huske at gøre en gang imellem også.

Kom gerne med jeres input, og/ eller egne observationer... :)

Rate: 
Average: 5 (1 vote)