Du er her

Om at træne CW

Primære faneblade

OZ8PMs billede
Indsendt af OZ8PM den man, 06/12/2021 - 19:55

Efter at have læst Sebastians blog om hans CW-rejse har jeg tænkt over, hvad der egentlig var min rejse. Jeg har stort set konsekvens ført log med hvor meget jeg har trænet og hvordan min progression var, men jeg har egentligt aldrig fået sammenfattet hvad der virkede og hvad der ikke gjorde. Derfor har jeg nu nedfældet de ting som jeg syntes har virket for mig i håbet om, at andre måske kunne få glæde af det.  Nedenstående skal på ingen måde opfattes som ”den eneste måde” eller som dogmatiske regler der SKAL overholdes. Jeg tror på, at vi mennesker er forskellige, hvilket formentligt også gælder når vi fx skal indlære CW. Det efterfølgende er derfor et uddrag af, hvad der har virket for mig og hvis du kan bruge noget af det så er det jo bare super fint smiley

Set i bagspejlet er der fem omdrejningspunkter som har været gennemgående i min træning og som jeg har syntes har hjulpet mig rigtig meget: 

1. Sæt dig et realistisk mål.
2. Læg en plan og hold dig til den.
3. Før en log.
4. Gør det let, at træne.
5. Træn varieret og gør det sjovt.

1. Sæt dig et realistisk mål.
Det jo meget individuelt, hvad der som individer driver os mod et mål. Min motivation er formentlig forskellig fra mange andres. De fleste af os har dog nok brug for en gulerod – jeg har i hvert fald – og derfor har det virket godt for mig, at fastlægge et mål da jeg startede med at lære CW. Inden jeg begyndte ønskede jeg blot at kunne alle bogstaverne fordi jeg lidt naivt troede, at hvis jeg kunne dem så kunne jeg også lytte cw og så kørte det bare derudaf… ahem… jeg er blevet klogere. Da jeg havde lært bogstaverne kunne jeg til min store skuffelse ikke lytte noget som helst og jeg blev klar over, at der skulle et nyt mål til – at lytte bogstaverne i rækkefølge. Det viste sig hurtigt, at være et forkert mål, da det at lytte bogstaverne jo sådan set er gældende helt op til hastigheder omring 30+ WPM (hvor fokus skifter til mere at høre ord). Så det nye mål blev at kunne lytte bogstaverne i speed 12.

Uanset om man har brug for en gulerod som det at sætte sig et mål kan være, så er der en anden grund til at det have et mål kan være gavnligt! Det giver et bedre afsæt for, at kunne lave en plan.
Når man ved hvor målet er bliver det også nemmere, at lægge en plan for, hvordan man kommer derhen. For uden en plan bliver det at nå et mål mere et spørgsmål om tilfældigheder. Derfor, sæt dig et realistisk mål, hvilket vil sige et mål der kan opnås inden for en overskuelig fremtid fx 3 - 6 måneder eller hvad der nu passer dig bedst. Hvis du lige er startet med CW så husk at elefanten skal spises i mindre bidder - så sæt et mål for den næste bid inden du går i gang med den smiley

Endeligt kan det være en rigtig god ide at deklarerer sit mål for omverdenen. Hvis dit mål fx er, at nå alle øvelserne i LCWO inden for 2 måneder så fortæl det til os andre Gnister på et Jitsi-møde. Alene det at få det ud i verdenen kan for mange virke ekstra motiverende – og CW træning kræver nogle gange (læs: ofte) lige lidt ekstra motivation.

2. Læg en plan og hold dig til den.
Når du kender målet kan du bedre lægge en plan for turen mod målet. Hvis du lige nu kan lytte 15 wpm og du har en plan om at kunne lytte 20 wpm om 5 måneder - ja så kan man jo ved simpel interpolering sige at planen er at hæve hastigheden med 1 wpm pr. måned.

Simple planer kan være rigtig gode, men måske er ovenstående plan også lige simpel nok. Vi skal jo både lære, at modtage i hovedet og også sende det vi tænker. Så, som udgangspunkt bør en plan indeholde noget om hvor meget TX og hvor meget RX der skal øves. 

Er du ambitiøs kan en plan fx også udvides med, hvor mange gange i løbet af en uge du tager en tur med RufzXP, eller om du skal træne headcopy på både engelsk og dansk?! Det vigtige er at du formulere en plan som du kan overholde og som passer til dig (husk dog minimum 20min hver dag – gerne i flere dele 4 x 5, 2 x 10). Undlader du, at træne går det MEGET hurtigt tilbage - specielt i starten. Helt uvidenskabeligt vil jeg gætte på at forholdet er omkring 1:2. Misser du en dags træning skal der 2 dages træning til at komme tilbage til udgangspunktet.. sådan virker det til, at have været for mig!

De fleste af os er travle mennesker med meget om ørerne i hverdagen. Derfor har de fleste også udfordringer med, at finde tid til at træne. Det er derfor helt afgørende, at du får planlagt hvordan du vil imødekomme den udfordring. Under pkt. 4 kan du finde eksempler på hvordan jeg forsøgte at gøre det let at træne og bruge de uventede ophold man ofte får i en dagligdag til at træne CW for på den måde at opfylde træningskvoten for hver dag.

3. Før en log
Når du har formuleret en træningsplan er det alt andet lige meget nemmere også at føre en log over din træning. Men hvorfor skal man føre en log? Ja det må man selvfølgelig selv om, men jeg er sådan en type der træner bedre, hvad enten det er løbetræning eller CW-træning, hvis jeg måler på min egen progression. Engang satte jeg mig for at ville finde den præcise kogetid for et smilende æg. Det blev til rigtig mange æggekogninger med registreringer i regneark med tider, æggetemperaturer og resultater. Efter en omgang regressionsanalyse vidste jeg så hvordan man koger det perfekte smilende æg cheeky(6 minutter og 45 sekunder hvis I er interesseret). Pointen med historien er, at det kan motivere i sig selv at angribe ens træning lidt analytisk og fastholde en i træningen da den nu er blevet til et projekt i sig selv. Herudover giver en log mulighed for, at reflekterer over hvad der virker og hvad der ikke gør.

Ligeledes bliver en log også hurtigt en larmende manifestation af ens manglende fremgang hvis man skulker for træningen. Det, at jeg har lovet mig selv at træne hver dag og føre dagens træning ind i loggen er i sig selv en stærk motivation både for at undgå den tomme plads der hvor jeg skulle have indført dagens minutantal for træningen, men også for den gode fornemmelse det er at notere at i dag trænede jeg mere end jeg havde planlagt.

Endelig kan loggen også være ens bedste ven når det bliver rigtigt svært. Det er med CW-træningen som med al mulig anden træning – det foregår i trin. Stor er begejstringen når man kommer op på et trin efter hård træning og svært bliver det når man i lang tid ikke oplever at der rigtig sker noget - her er loggen din bedste ven. I netop de situationer – når du føler at du ikke flytter dig – så kig i loggen. Her vil du se at du faktisk har flyttet dig og hvis du har trænet cw i længere tid vil du kunne se, at din udvikling sker i hop og at du formentlig står lige ved tærsklen til et nyt hop og at det er derfor føler du er gået i stå. Specielt i starten, hvor mange går død i cw-træningen og ender med at opgive, er en log guld værd!!!

4. Gør det let at træne.
Som nævnt ovenfor kan det være svært at finde 20 minutter i stræk, hvor man kan få tid og fred til at træne. Jeg har et job som er rimeligt krævende med stort ansvar og lange arbejdsdage – den type job som stort set altid kommer i første række før alt andet (med familien som eneste undtagelse). Efter at have været i gang i få uger opdagede jeg at det vær svært for mig at få de 20 minutter på LCWO i et stræk og derfor begyndte jeg at se mig om efter en anden måde, at træne på. Det blev klart for mig, at jeg i løbet af dagen ofte havde små både frivillige og ufrivillige pauser og de kan bruges til CW-træning med lidt planlægning.

Man starter jo med at træne bogstaver, tal og tegn og det gik op for mig, at til netop det, var der alternativer til LCWO som jeg kunne have med rundt i lommen. Løsningen var selvfølgelig apps på min mobiltelefon!

Jeg har lært bogstaver, tal og tegn på apps som: Morse Toad, Morse Machine og Morse Elmer. Dette er sket i tog, busser, i mødepauser, i lufthavne, uden for prøverum hvor XYL var i gang med at prøve tøj (dette er et specielt godt sted at øve da man her ofte kan få flere timers træning). Med de apps på mobilen kan du hurtigt få de 20 minutter i kassen uden problemer!

Efter at bogstaverne sad nogenlunde gik jeg over til at træne de berygtede bogstavsgrupper af 5 tegn ad gangen. Flere mobilapps kan sende bogstavsgrupper, men jeg syntes de fleste havde et for dårligt interface til at notere de tegn ned som app’en sendte. Derfor lavede jeg en håndfuld små bøger med 5 x 5 bogstavsgrupper, hvor jeg så kunne nedskrive det sendte og efter 25 tegn kunne jeg så regne en score ud. Udover mobilen som man jo altid har på sig (inkl. høretelefoner) så lå den lille bog med tilhørende lille kuglepen permanent i jakkelommen og var derfor altid parat til at køre nogle bogstavgrupper. Du kan se en af bøgerne herunder.

Jeg anskaffede mig også en gammel MFJ-418 (Pocket morse code tutor) som alternativt trænings middel (ja okay, også fordi det er en dims og vi radioamatører er jo glade for dimser). I starten, efter jeg havde lært tegnene, brugte jeg den rigtig meget som alternativ til bogstavgrupperne når det blev for kedeligt. Og det med at undgå, at træningen bliver for kedelig er et punkt som jeg tror man bør være opmærksom på og arbejde med (mere om det under punkt 5.).

Da jeg var nået til 17 wpm gik jeg over til primært at træne modtagning som ren headcopy (altså uden at skrive noget ned) og da dette også foregår på mobilen tror jeg godt jeg kan sige, at al min CW træning i modtagelse udelukkende er foregået med hjælpemidler jeg har kunne have i lommen. Det kan altså godt lade sig gøre at ”indrette” sig med de hjælpemidler, der skal til at lære morse på en måde så det bliver muligt at opfylde de 20 minutters daglig træning - eller mere hvis du er den ambitiøse type cool

5.Træn varieret og gør det sjovt.
Noget der virkelig kan demotivere én er når det at træne bliver for surt. At træningen kan føles som en pligt kan til tider nok ikke helt undgås. Men, man kan gøre meget for at undgå, at det bliver helt galt ved at lave afvekslende træning. Her er det vigtigt, at de forskellige træningsformer man vælger at benytte, har det samme formål i forhold til den plan man har planlagt - som fx at bliver bedre til RX og nå 15wpm inden for 2 måneder.. eller hvad det nu kan være.

Jeg har spillet musik hele mit liv og øvet et instrument i lige så lang tid. Derfor kan jeg med en vis sikkerhed sige at der er rigtig mange ligheder mellem det, at træne CW og det at øve sig på et instrument.

Der er lavet en hel del forskning om didaktiske metoder i forbindelse med musikalsk træning og den peger meget tydeligt i retningen af, at hvis man træner varieret med en given problemstilling når man hurtigere målet end, hvis man ensidigt kæmper med den samme øvelse igen og igen.
Derfor er det formentlig en særdeles god ide, at forsøge at finde forskellige øvelser, der har samme formål og så skifte mellem dem. Ud over den kognitive effekt, modvirker dette formentlig også, at man bliver udbrændt og mister motivationen. Alt i alt, så prøv at holde din træning frisk og byt rundt på øvelserne, hvis det går hen og bliver kedeligt.

I de forskellige øvelser som jeg undervejs har ”opfundet” til min egen træning har jeg altid forsøgt at gøre øvelsen målbar – dels af hensyn til førnævnte log og dels for at gøre selve øvelsen til en lille konkurrence i sig selv. Her konkurrerer man jo blot med sig selv om fx at få flere rigtige eller sende med færre fejl – eller hvad det nu kan være. Prøv at mærk efter hvad du syntes er ”sjov” og indbyg det i de øvelser du laver.

Ovenstående er nogle af de erfaringer, jeg har samlet op på min CW-rejse indtil nu. Der er givetvis mange andre måder at gøre det på som er lige så gode eller endnu bedre. 
Jeg satte mig for at ville lære CW i starten af april 2019 og startede fra nul - og i dag - december 2021 - træner jeg 33wpm headcopy, hvilket jag ALDRIG ville have troet var muligt – så noget af ovenstående virker… for mig i hvert fald wink

Rate: 
Average: 5 (1 vote)

Virkelig godt Peter, og med en anden og mere metodist, og mere varieret tilgang end min har været. Godt beskrevet... Og til de nysgerrige der læser dette...: DET VIRKER! Peter kører et formidabelt CW... laugh

73 de OZ1SPS

Super godt og inspirerende skriv, som bare bekræfter mig i at det vigtigste vi kan gøre er at inspirere hinanden.

At have en firkantet holdning til hvordan man lærer CW er "for firkantet" da der som bekendt er flere veje til rom.

Jeg glæder mig til at læse beretninger fra nogle af jer andre, så vi får endnu flere vinkler på..

Hjalmar

Hej Hjalmar

Jeg håber ikke at min tilgang fremstår firkantet - det var i hvertfald ikke meningen. Som jeg skrev så er det jo bare min måde at gøre det på og der er jo helt sikkert mange måder at træne cw på og givetvis bedre måder også... min pointe med beretningen var blot, at vi jo fra tid til anden hører om cw aspiranter, som har svært ved at finde tid til at øve og derfor ikke rigtig flytter sig så meget.. her kunne ovenstående i al beskedenhed måske angive en retning for en løsning på netop det problem!

73 de OZ8PM, Peter

Helt enig Peter

Min pointe var netop at der er rigtigt mange GODE måder at gøre det på og din er absolut en af dem.

Fedt at alle kan inspirere alle

 

 

 

Sider