Kære amatør venner, jeg har skrevet denne klumme for dem af os der bliver i "slow motion cw". Der er en smule ironi i begrebet, som forhåbentlig kommer frem igennem teksten. Hovedformålet er at videregive mine egne erfaringer ved indlæring af cw. Det vil glæde mig hvis nogle har nytte af dem. Cw træning skal helst ikke være kedeligt, men det er svært at undgå, hvis man ikke kan glæde sig over små fremskridt.
Det går ialtfald ikke ens for os alle. Alder er naturligvis vigtig, men det er også måden man griber det an på. Der er ingen smutveje. En halv time dagligt, alle dage, eller 2x20 min er vejen. Så bestemmer anlæg og alt muligt andet hvor hurtigt man skrider frem.
Personligt var og er jeg meget omhyggeligt med ikke at gå for hurtigt frem. Med den hastighed du er på skal det hele gå flydende. Bedst hvis du ind imellem opdager at du har skrevet noget ned som du ikke kan huske at havde hørt! Med 1 wpm ad gangen sniger man sig langsomt op i hastighed næsten uden at bemærke fremgangen.
Man skal finde et morseprogram der passer en og er bredt nok til bringe frem til at beskæftige sig med ord. Rutinen med 5 tegn ad gangen, nedskrevet i et skema med et stadigt tillæg af nye tal, bogstaver og enkelte forkortelser er fin. Sten har været venlig at stille sine øvelser til rådighed og jeg har selv haft stor glæde af dem.
Herfra og frem er det vigtigt at finde et program, der giver mulighed for at lytte til ord af forskellig sværhedsgrad, reelle QSO'er, kaldesignaler og fri tekst. Mit hedder Morse Ham og findes desværre kun til IPad og IPhone. Sebastian, oz1sps har bemærket at der mangler støj og fading, men det må man så indhente på båndende, selv om det havde været fint at få det med. Har man mod på det kan man også lytte til nyhedsudsendelser fra den amerikanske amatør organisation, ARRL og havde glæde af det løbende gengives i fri tekst.
Der er mange mure man støder på under indlæringen af cw, men det er særligt forfærdeligt når man når til begrebet "Headcopy". Denne evne er nødvendigt hvis man vil komme over en hastighed på 18 - 20 wpm (90 - 100 tegn/min). Her bliver "slow motion cw" et stoppe sted hvor nogle af os bliver tilbage på og ønsker god rejse til dem der forsætter. Jeg kan ialtfald ikke skrive hurtigere med håndkraft og evnen til at skrive med ti fingre på tastatur er jeg ikke nået til. Selvom jeg næppe når at lære "headcopy", så det rigtigt duer, så lytter jeg altid til teksten en gang til, efter den er skrevet ned. Det er ikke så tosset, man får banket mange gentagelser ind, så man kan genkende dem under en senere QSO. Måske, måske kan jeg nå til "headcopy" engang, hee.
Så kommer jeg endelig til "slow motion cw". Det er hastigheden der er hovedsagen og der er jeg kommet til en afklaring. Det afgørende var en god ven, der i ungdommen var telegrafist i handelsflåden. Jeg jamrede lidt over at meget af hastigheden på båndende gik helt over hovedet på mig. Jeg måtte kramme ud med hvad jeg kunne yde. Min ven så på mig og rystede på hovedet og sagde "vi brugte omkring 16wpm, ellers skulle vi gentage alt for meget, det er jo en fuldt brugelig hastighed du er nået op på".
Jeg har fået den, måske fejlagtige opfattelse, at amatører der er oppe på store hastigheder ofte er tidligere professionelle, der i mange år har haft mulighed for at træne med hinanden eller amatører, der har haft samme ønske og mulighed. Der er også en del der deltager i contest, hvor man næppe klarer sig så godt under 25 wpm. Min telegrafi ven fortalte mig at han deltog i contest, men ikke kunne bruge de 25-30 wpm til en almindelig QSO. Under en contest nøjes han og de fleste med call, 599 og tu. Det kræver naturligvis at man kan opfatte kalde signaler med rimelig høj hastighed og få svaret ud af nøglen på samme vis, ikke nogen ringe opgave. Der er særlige programmer til netop optræning i contest.
Vi er mange der løber ned af båndende med en hastighed på 16-18 wpm. Prøver man at kalde vrimler det frem med kontakter. Man skal glæde sig over at havde nået den hastighed og i fred og ro etablere en kontakt der ofte kan gentages over årene. Der er iøvrigt cw klubber for "Slow cw", som giver en stor kontaktflade.
Det blev en lang klumme. Der er skrevet meget om indlæring af cw og de tanker og erfaringer man gør sig. Der er mange veje og dette her er bare en af stierne hvor der kan være lidt grus på vejen. God vind og mange gnister!
- OZ4WIL's blog
- Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer
- 13 visninger
Programmet vil ikke lade mig gemme teksten uden en "commen", så tak for tålmodigheden hvis I kom det hele igennem.
oz4wil
Godt skrevet. Vi har alle været der, og mange af os er der stadig.
Jeg er meget enig ned dig i det med at variere typen af tekst man anvender, når man skal opad i niveau. Og her er det vigtigt at huske forskellen i sværhedsgrad i tekster. Korte ord med godt mellemrum er lette, og krypto eller besynderlige kaldesignaler med tal og / de forkerte steder er svære.
For mit eget vedkommende, har jeg i starten (da jeg var nået op omkring 14-16 wpm) haft glæde ved at lytte højere hastigheder (22-25 wpm) på 3547 og netop opdage, at jeg kunne fange korte ord som “jeg”, “den” og “skulle/skal” eller lignende. Det kræver dog, at man kan undertrykke frustrationen over ikke at forstå helheden. Men det gav mig en tro på, at headcopy også var noget jeg kunne lære.
Jeg har det stadig bedst nede under 18-20 wpm, men hygger mig ind i mellem med, at lytte 10 wpm hurtigere, og fange enkelte korte ord.
73 Henrik
Ja, det er godt skrevet Willum....
Fine betragtninger. Det niveau du er på nu, var det jeg drømte om at nå som endeligt mål for lidt over 3 år siden. Jeg er dog nået længere, og er dagligt meget taknemmelig over dette.
Jeg havde ikke ambitioner om at nå noget som helst mere end det du beskriver. Headcopy var for mig noget som var de allerbedste forundt. Særlige talenter som man kun kunne drømme om at måle sig med en dag.
Dog sker det alligevel som Henrik skriver det, at man fanger et ord. Måske fanger man to ord. Pludselig var der et ord mere. Ugen efter fanger man også de helt korte ord som "jeg", "og", "nu", "få" og lignende... Men jo oftere de kommer, jo mere kan man glemme dem igen. Nu kan man dem jo, og så fylder de ikke mere. Ugen efter fanger man lidt flere ord. Flest korte. Måske også et enkelt længere ord. De føjes til listen af ord som man genkender... Også ved højere hastigheder end den man ellers kan køre QSO med. Tænk bare hvor hurtigt man kan genkende "CQ"... Det er jo næsten ligegyldigt om det så er ved speed 35 wpm du hører det, så genkender du lyden som "CQ". Uden at tænke over det er bogstaverne "C" og "Q". Hvorfor skulle det være anderledes for ord som "jeg", "den", "og", "hvis", "hvor", "her" og alle andre ord? Når man har hørt dem tilstrækkelig mange gange, så tænker man ikke over tegnene mere. Så er det bare ord. Når man efterhånden har et "ordforråd" på 100, eller flere danske ord, så er det efterhånden kun få ord man skal tænke over. Nogle får man kun halvdelen af, andre gætter man, og andre igen kan man regne ud af sammenhængen. Hmm..., pludselig er det ikke så svært at køre QSO. Og det forekommer også overflødigt at skrive ordene ned. Hvorfor skulle man. Man er jo bare ved at regne sammenhængen ud i sætningen. Det fjerner fokus at skrive en masse. Måske man i stedet benytter papir og pen til at skrive overskrifter. Hvad har modparten fortalt, men kun med et ord, eller en kort sætning. Måske skriver man et ord om hvad man selv vil svare når afsender er færdig...?
Det er som om det langsomt kommer helt af sig selv. Måske finder man ud af at det faktisk går lidt nemmere, når hastigheden er lidt hurtigere. Sammenhængene bliver nemmere at samle i hovedet ved lidt højere hastighed.
Henriks måde er god. Lyt, og glæd dig over de ord som du forstår. Lad dig ikke frustrere af ord du ikke fanger. Forsøg i stedet at fange det næste ord... Lykkedes det..? Ikke? Jamen så pyt. Det kan være det lykkes med næste ord... Eller næste..., og hvis ikke, så næste igen. Det vil med tiden være oftere og oftere at man fanger et ord. Måske pludselig to i rap. Så tre, og vupti, så er sammenhængen i en hel sætning der pludselig. Jeg misser ofte et ord. Af og til to. Hvis flere skal jeg måske spørge afsender igen, men oftest gætter jeg mig til sammenhængen, og hvis det ikke er lykkedes, vil afsender nok gøre mig opmærksom på min fejl... Så prøver han nok igen.... hi...
Jeg har glædet mig over hver en QSO vi har haft Willum. Jeg glæder mig til mange flere. Jeg forventer du laver fejl. Det gør jeg selv. Uden, så lærer vi ikke... ;)
73 de OZ1SPS
Sider